top of page

Atklājiet izplatītākos mītus par darba apģērbu un tā nepieciešamību darba vidē

Updated: Sep 27, 2023


Darba apģērbam var būt izšķiroša nozīme cilvēku aizsardzībā pret dažādiem apdraudējumiem darba vietā. Drošības aprīkojumam, piemēram, ķiverēm, zābakiem cimdiem un atstarojošām vestēm, ir būtiska nozīme, lai novērstu negadījumus jebkādā darba vidē, sākot no būvlaukumiem līdz par laboratorijām. Neskatoties uz darba apģērba, apavu un individuālo aizsardzības līdzekļu nozīmi, ir nācies saskarties ar dažādiem mītiem, kas negatīvi ietekmē nozares speciālistus, kā arī pašus darbiniekus.

ceļu strādnieks labo ceļu

Šis raksts īpaši piemērots darba devējiem un darba ņēmējiem tādās nozarēs kā metālapstrādes, celtniecības, kokapstrādes, loģistikas, pārtikas un citās, jo pievērsīsimies maldīgajiem priekšstatiem par darba apģērbu, uzsverot precīzas informācijas un zināšanu nozīmīgu darba drošības līdzekļu jomā.

Pirmais mīts : darba apģērbs ir nepieciešams tikai augsta riska industrijās

Viens no visizplatītākajiem mītiem ir tāds, ka darba apģērbs un aprīkojums nepieciešams tikai tādās augsta riska nozarēs kā celtniecība un ražošana. Tā ir taisnība, ka tieši šīs nozares ir saistītas ar acīmredzamākajiem apdraudējumiem, tomēr specifisks darba apģērbs ir svarīgs visās iepriekš minētajās nozarēs. Pat šķietami nekaitīga vide var radīt negaidītus riskus, piemēram, ķimisko vielu iedarbību, elektriskās strāvas triecienu vai paslīdēšanu un kritienu. Pareizi izvēlēts darba apģērbs var mazināt šos riskus un novērst nopietnas traumas.

Mascot darba apavi

Otrais mīts : darba apģērbs ir neērts un ierobežojošs


Vēl viens izplatīts nepatiess uzskats ir par to, ka darba darba apģērbs nav ērts un tas ierobežo kustības, kā rezultātā samazinās produktivitāte un palielinās darbinieku neapmierinātības līmenis. Tam gluži nevar piekrist, jo darba apģērbu, apavu un aizsardzības līdzekļu nozare nepārtraukti attīstās gan materiālu, gan dizaina jomā, kas ir ļāvis izstrādāt ergnomisku, elpojošu, universālu un pielāgotu darba apģērbu. Šāda veida aprīkojums nodrošina gan aizsardzību, gan komfortu. Lai panāktu līdzsvaru starp drošību un ērtu valkājamību, modernākie darba drošības apģērbi, apavi un individuālās aizsardzības preces ir izstrādātas tā, lai funkcionalitāte tiktu sasniegta visos līmeņos— sākot no elpojošiem un mitrumu uzsūcošiem audumiem līdz pat regulējamiem elementiem.

Trešais mīts : viens izmērs der visiem

Pieņēmums, ka darba apģērbs ir universāla vai viena izmēra, ir kļūda, un tas var apdraudēt gan drošību, gan komfortu. Nepiemērota izmēra drošības aprīkojums var samazināt tā efektivitāti un pat radīt jaunus apdraudējumus. Ir svarīgi izvēlēties katram darbiniekam atbilstoša izmēra darba apģērbu, apavus un individuālās aizsardzības līdzekļus. Par specifiskiem un pielāgotiem risinājumiem vienmēr iespējams runāt ar darba apģērbu servisa sniedzēju, kura galvenais uzdevums ir maksimāli apmierināt katra darbinieka nepieciešamības un darba specifikai atbilstošākā drošības aprīkojuma piemeklēšanu.


galdnieks ar ķiveri

Ceturtais mīts : darba apģērbs novērš visus ar darbu saistītos riskus

Lai gan darba apģērbs ir izstrādāts tā, lai mazinātu riskus, tas tos pilnībā nenovērš. Piemēram, ķiveres nēsāšana samazina galvas traumu iespējamību, bet negarantē pilnīgu aizsardzību pret visiem triecieniem un negadījumiem. Ir svarīgi atcerēties, ka darba apģērbs ir tikai viens no visaptverošas darba drošības programmas aspektiem. Pareiza apmācība, protokolu ievērošana un modrības saglabāšana ir vienlīdz svarīgi aspekti negadījumu novēršanā.

Piektais mīts : darba apģērbs kalpo mūžīgi

Ir cilvēki, kuri uzskata, ka darba apģērbs ir veidots tā, lai tas kalpotu mūžīgi, taču tas ir tālu no patiesības. Tāpat kā jebkurš cits apģērbs gabals vai apavi, arī drošības aprīkojums laika gaitā var nolietoties skarbu apstākļu, saules gaismas, ķīmisko vielu un ilgstošas lietošanas dēļ. Regulāras pārbaudes, remonts un nomaiņa ir nepieciešamas, lai nodrošinātu, ka drošības aprīkojums saglabā savu efektivitāti.


laboratorijas darbiniece veic pienākumus

Sestais mīts : darba apģērbs ir dārgs un tajā nav vērts ieguldīt


Uzskatīt darba apģērbu kā nevajadzīgu un lieku izdevumu ir neapdomāts priekšstats. Nelaimes gadījumi darba vietā var izraisīt darbinieku traumas, medicīniskus izdevumus, juridiskas sekas un kaitējumu uzņēmuma reputācijai. Ieguldījums atbilstošā darba apģērbā, apavos un individuālajos aizsardzības līdzekļos ir proaktīva pieeja, kas ilgtermiņā ietaupa naudas līdzekļus, novēršot negadījumus un ar tiem saistītās izmaksas.



Secinājumi

Ikdienas sarunās ar klientiem un nozaru speciālistiem esam atklājuši, ka ir dažādi uzskati par to, kas ir darba apģērbs, kādam tam vajadzētu būt, cik liela ir tā nepieciešamība un vai tas atmaksājas ilgtermiņā. Vienmēr cenšamies skaidrot visus drošas darba vides aspektus, kuros viena no svarīgākajām tēmām ir nozares specifikai atbilstošs, ērts, tīrs, individuāli pielāgots darba aprīkojums. Turklāt no klientiem esam saņēmuši apstiprinājumu, ka saskaņots darba apģērbs rada pārliecības sajūtu gan darbiniekos, gan uzņēmuma vadībā.


individuālie darba aizsardzības līdzekļi tuvplānā

Lai kopumā aktualizētu drošības jautājumus darba vietās, ir svarīgi runāt arī par šiem izplatītajiem mītiem, kā arī tos skaidrot. Gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem ir vērts iedziļināties darba drošības jautājumos, kā arī izzināt ar savu darba specifiku saistītos drošības pasākumus.

Comentários


bottom of page